Leesvragen en kadervraag week 3
14:26
L.Ligeon
,
0 Comments
Richard, B. & Zaremba, J. Gaming with grrls: Looking for Sheroes in Computer Games. Hoofdstuk 18, 283-300.
In dit hoofdstuk wordt de representatie van vrouwen in games besproken. Deze representatie wordt verbonden aan de sociaal geconstrueerde term gender en verondersteld dat vrouwen, door de dominantie van mannen in de wereld van games, als lustobjecten worden geprojecteerd. Lara Croft wordt binnen dit debat vaak genoemd. Maar is het niet zo dat zij juist de moderne geëmancipeerde vrouw vertegenwoordigd? De vrouw die niet (financieel) afhankelijk is van een man, avontuurlijk, goed geschoold en vooral in staat is om voor zichzelf te zorgen. Of is dit één van de 'readings' waar rekening mee is gehouden door de spelontwikkelaars en is het slechts een soort 'marketing tool'?
Bryce, J. & Rutter, J. Gendered Gaming in Gendered Space.Hoofdstuk 19, pp. 301-310.
Op pagina 306 van dit hoofdstuk wordt gezegd dat verschillende vergelijkbare onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen door uitsluiting worden ontmoedigd en zichzelf niet zien als 'een gamer'. Ik denk dat de uitsluiting slechts een gedeeltelijke 'verklaring' is en dat het feit dat vrouwen zichzelf over het algemeen niet als 'gamers' beschouwen ook te maken heeft met de definitie van de term 'gamer'. Wat de term 'gamer' oproept bij zowel mannen als vrouwen heeft te maken met een samenhang van sociale en culturele factoren en is dus verbonden aan een bepaalde context.
Everett, A. Playing With Race in Contemporary Gaming Culture. Hoofdstuk 20, pp. 311-325.
In haar tekst gaat Everett in op het gebruik van raciale representaties in computer games. Hoewel deze niet anders zijn dan in traditionele media, zoals films, televisie en print media, geloof ik wel dat computer games meer mogelijkheden bieden om deze raciale representaties te vermenigvuldigen of juist tegen te spreken. Ik ben het daarom eens met g-tech's commentaar op het spel Ethnic Cleansing, dat “on their own the games are harmless”. Computer games bieden de mogelijkheden om de raciale representaties te versterken of tegen te spreken, dus in handen van de gamer kan een game 'harmful' worden.
Kadervraag:
In alle drie de gelezen teksten gaat het om de representatie van bepaalde groepen in computer games. Er wordt aangegeven dat deze representaties negatief kunnen worden ervaren, zoals bijvoorbeeld de seksistische representatie van Lara Croft, maar ook positief zoals de identificatie met de eigen avatar in World of Warcraft. Voor zover hebben de game-ontwikkelaars en de spelers zelf invloed op de manier waarop er betekenis wordt gegeven aan een spel. Maar (als ik Michel Foucault mag aanhalen) is het niet zo dat zij slechts gedeelten vormen van een groter discours over de manier waarop er over games wordt gedacht en de betekenissen die er aan bepaalde games worden gegeven?
0 Response to "Leesvragen en kadervraag week 3"
Een reactie posten